Kun juna saapui Barcelonaan: Sarrià-junakierros

"Seuraava asema: Sarrià."
"Tämä juna ei avaa kolmea ensimmäistä ovea seuraavalla asemalla."

Kuljen monen muun Barcelonan lähikaupungeissa asuvan tavoin lähes päivittäin FGC-junalla. FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) on Katalonian hallituksen omistama rautatieyhtiö, joka on usean lähikaupungeissa asuvan suorin yhteys Barcelonaan. Itselläni tästä paikallisten "ferrocatas"-nimellä tunnetusta junasta on tullut niin olennainen osa arkeani, että välillä sillä matkustelu on jopa ärsyttävää. Kotiin palatessakin päässä soi seuraavat pysäkit ja jatkoyhteydet.

FGC-junien näyttelyssä sai taas kokeilla, miltä se tuntuukaan istua niissä junan istuimissa...
harvinaista herkkua aamujunissa maanantaista perjantaihin, kun kaikki matkaa töihin Barcelonaan!
Tämä arkinen junamatkailu sai kuitenkin uutta perspektiiviä jokin aika sitten, kun kävimme opastetulla junakierroksella. Itse asiassa kyseessä oli "Sarrià-junakierros", mutta koska Sarrià on yksi nykyisen junalinjan asemista, oli se samalla myös kurkkaus oman junareittini historiaan sekä nykytekniikkaan. En olisi koskaan uskonut, että juniin voisi liittyä niin monta mielenkiintoista faktaa ja tarinaa!

Tässä muutama mieleen painunut (tai noh, puhelimen muistiinpanoihin rustattu) juttu kierrokselta:
Entinen elokuvateatteri Plaça Catalunyan juna-asemalla
FGC-museon junasimulaatio, jossa pääsi leikkimään kuin olisi matkustanut junassa.
Miten voikaan noin arkinen ja tylsä asia muuttua yhtäkkiä niin hauskaksi ja mielenkiintoiseksi?!
Tämä Cultruta:n järjestämä kierros oli mielestäni ihan mahtava! Aloitimme kierroksen Plaça Catalunyalta, kiersimme aseman ulkoa, minkä jälkeen vierailimme Avenida de la Luz:n entisen elokuvateatterin tiloissa Plaça Catalunyan sisätiloissa. Tämän jälkeen hyppäsimme junaan kohti Sarriàa, mutta aika ajoin jäimme pois eri asemilla, joilla oppaamme kertoi kyseisistä asemista ja niiden historiasta. Kierros päättyi Sarriàssa sijaitsevaan FGC-päätoimipaikkaan, jossa pääsimme tutustumaan pieneen FGC-museoon.

Cultruta:lla on tarjolla monia erilaisia kierroksia: eri kaupunginosia, yöllisiä rikollisseikkailuja ja Carlos Ruiz Zafónin kirjoihin perustuvia reittejä. Kierrokset ovat kaikki espanjaksi tai katalaaniksi (englanniksi vain erikoisjärjestelyillä), joten nämä sopivat etenkin niille, joille kaupunki on jo tutumpi sekä osaavat kieltä suhteellisen sujuvasti.


Tunnisteet: ,