Talking Brains -näyttely CosmoCaixassa


Mitä yhteistä on kaikilla maailman kielillä? 
Milloin ihmisvauva alkaa ymmärtämään kieltä ja sen äänteitä?
Jos puhut katalaania ja espanjaa äidinkielenäsi, miten aivosi poikkeavat niistä, jotka ovat oppineet vain yhden kielen?

Kaikkea tämän tapaista tuli pohdittua CosmoCaixan kielestä ja aivoista kertovassa näyttelyssä käydessäni. CosmoCaixa on vähän kuin Barcelonan oma Heureka: tiedekeskus, johon kuuluu pysyvän näyttelyn lisäksi myös vaihtuvat näyttelyt, joista tällä hetkellä on menossa juuri tämä Talking Brains. 


Näyttely alkaa pikaisella historian katsauksella kommunikaation ja kielen kehittymiseen esihistoriallisilta ajoilta lähtien. Se pohtii kielen erityispiirteitä ja sitä, mikä erottaa kielen ja viestinnän. Tarjolla on määritelmiä ja jäsenneltyjä kielten sukulaisuuskarttoja, mutta ne ovat esitelty mielenkiintoisella tavalla. Seuraavaksi esitellään ihmislapsen kielen oppimista ja sen vaiheita. Mielestäni näyttelyssä näkyi myös vahvasti monikielisyys, luultavasti Katalonian vahvan kaksikielisyyden (katalaani-espanja) ansiosta. Myös viittomakielet ovat hyvin läsnä osana näyttelyä.


Näyttely on visuaalisesti kaunis ja houkutteleva. Massiivinen, valaistu pallo, joka kuvaa aivoja ja niissä kulkevia hermoratoja, on näyttelyn vetonaula. Vierailijoilla on pääsy tämän pallon sisälle, jossa virtuaalilasien avulla katsojat viedään aivojen ja kielen universumeihin. Itse en ollut aikaisemmin kokeillut virtuaalitodellisuutta tuollaisten lasien kautta: vautsi, mikä kokemus! Lasit vei kyllä totaalisesti johonkin muuhun maailmaan tuon viiden minuutin videon ajaksi. 

Lisäksi näyttelyn interaktiivisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Välillä voi tosin tuntua, että ohjeita pitää lukea tarkasti, ennen kuin pääsee jyvälle koko hommasta. Se on kuitenkin sen arvoista: tuolloin näyttelystä saa paljon enemmän irti erilaisten pelien kautta!

Yksi paras seikka koko näyttelyssä oli, että se oli tavallaan rakennettu erilaisten "fun fact" -juttujen kautta, vaikka loppupeleissä ne olivatkin itse asiassa keskeisiä oppeja, jotka kertovat kielen toiminnasta. Näyttelyä on tämän ansiosta ihan tällaisen "tavan tallaajan" helppo seurata ja ymmärtää.

Tässä omista muistiinpanoistani muutamia:

Talking Brains -näyttely pyörii vielä muutaman viikon ajan CosmoCaixassa 28. tammikuuta asti. Suosittelen tätä kaikille, joita kieli ja aivot kiinnostavat etenkin pohtivalta ja helposti lähestyttävältä (eikä niinkään kovin tekniseltä) kannalta. Tämä on varmasti aikuisten lisäksi hyvä vähän isommille lapsille sekä teini-ikäisille. Pienempiä lapsia tämä tuskin hirveästi kiinnostaa (paitsi ehkä visuaalisesti). He kuitenkin varmasti innostuvat enemmän CosmoCaixan muista näyttelyistä ja osioista, joten loppujen lopuksi saman katon alta löytyy varmasti jotain mielenkiintoista kaiken ikäisille. 

Tunnisteet: ,