La Candelera -hulinat

Mikä ihme saa aikaan älyttömän kuhinan ja ihmispaljouden 25 000 asukkaan pikkukaupungissa tällaisena "tavallisena" helmikuisena viikonloppuna? No kyseessä on tietenkin Candelera-markkinat!

Pikkukaupunki Molins de Rei:n kadut täyttyvät helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna paitsi ihmisistä niin myös ruokakojuista, kukkakauppiaista, käsityöläisistä kuin myös taiteilijoista. La Fira de la Candelera -maalaismarkkinat on 150 vuotta vanha traditio, joka pitää pintansa vielä tänäkin päivänä. Tai no, en tiedä, miten osuva tuo ilmaus "pitää pintansa" on tässä kohtaa, sillä oikeastaan näillä markkinoilla ei näyttäisi olevan mitään pelkoa siitä, että ne jäisi historian jalkoihin; niin paljon porukkaa siellä nimittäin tuntuu joka vuosi olevan.




Hattukauppiaita

Paikallinen makkarakioski

Suolattua ja kuivattua turskaa
Tarjolla on kaikkea maatilatuotteista krääsään, paikallisista ruoka- ja viinikojuista eläinten silittelyyn. Itse tykkään kierrellä ja katsella, mitä kaikkea markkinoilla on tarjolla, mutta toisinaan hinnat huitelevat pilvissä... jopa pienestä kulmamarketista tai ekokaupasta saattaa saada saman tuotteen paljon halvemmalla. Toisaalta joukosta voi löytää aarteita ja sellaisia tuotteita, joita ei muuten löytäisi, kuten fudge-toffeeta, jota rakastan yli kaiken. Pienestä, ehkä noin kymmenen fudgea sisältävästä karkkipussista sainkin pulittaa sen 5 euroa! Arvaatte varmaan, että näitä namusia syötiin sitten suurella hartaudella. Ilahdun silti joka kerta, kun pyörin tällaisilla markkinoilla ja nään, miten elossa monenlaiset perinteet täällä ovat.

Coca-pitkoja
Puu, jossa kasvaa sekä appelsiineja että sitruunoita

Puita kaupan

La Candelera -markkinat järjestetään Kynttilänpäivänä, mistä juontuu myös sen nimi ("candelera" = "kynttilänjalka"). La Candeleraa vietetään 40 päivää joulun jälkeen, jolloin Jeesus tuotiin temppeliin siunattavaksi. Täällä päin on myös tapana kerätän joulukoristeet pois viimeistään La Candelera -päivänä. En oikein tiedä, ollaanko me suomalaiset tosi ajoissa, kun kerätään koristeet usein pois jo Loppiaisena, vai kenties täkälaiset vain tapansa mukaan myöhässä.

Paikallsia ruokaelämyksiä Fira de la Candelera -markkinoilla
Mustekala saavissa
La Candelera-päivän uskotaan myös ennustavan tulevien kuukausien sään. Näin vapaasti suomennettuna paikallisten perinnehokema kuuluu: "Jos Candelera itkee, kylmä lähtee. Jos Candelera nauraa, kylmä laulaa."

Si la Candelera plora,
el fred és fora.
Si la Candelera riu,
el fred és viu. 

Useamman lähes hyytävän kylmän talvikuukauden jälkeen olisin melkeinpä toivonut, että se Candelera olisi "itkenyt", niin olisi ollut kylmä tämän sananlaskun mukaan poissa... mutta eipä satanut vettä tänäkään vuonna, kuten ei kyllä kertaakaan viime vuosien Candelera-viikonloppuina. Barcelonan talvi taitaa vielä tovin kestää.


Tunnisteet: ,