Kiva, kun unikot hyppi silmille

Miten voikin olla, että kun on viettänyt jo jonkin verran aikaa ulkomailla, alkavat yhtäkkiä räikeimmätkin Unikko-kuosit tuntua ihan varteen otettavilta sisustusideoilta ja kuusipuiset sisustuselementit niin kotoisilta? Minulle on ainakin käynyt juuri näin!

Ennen en oikein ollut erityisemmin pohjoismaalaisen tyylin tai sisustuksen perään. Barcelonassa asuessani on kuitenkin kotiini hiipinyt, kuin salakavalasti, pieniä pilkahduksia perisuomalaisesta kodista ja sisustustyylistä: kyllä, astiakaapista löytyy pari kappaletta Muumi-mukeja. Joo, ensimmäisenä eteiseen astuessa törmää Unikko-peltipurkkiin. No jo vain, sängyn molempia puolia koristavat räsymatot. Ja seinällä maisemataulut Suomen talvesta. Ja nyt on alkanut himottaa kuusipuutyynytkin.


Tällaisena "Suomi-intoilijana" en voinut uskoa silmiäni, kun Barcelonan lähellä sijaitsevan Sant Cugat del Vallèsin keskustan kadulla tuli vastaan kauppa, jonka nimi kantoi hälyttävän suomalaiselta kuulostavaa nimeä: Kiva. Olin kulkenut kyseisen paikan ohi useampaan kertaan, mutta jotenkin olin kaiketi päätellyt, että suomen- ja espanjankielen lukuisten kielellisten yhteneväisyyksien lisäksi puodin nimi nyt vain sattui olevan yksi lisää. "Joku vain sattui antamaan suomalaiselta kuulostavan nimen myymälälleen", ajattelin. Todellisen herätyksen sai aikaan vasta eräs päivä näyteikkunaan pompannut Marimekon pirteä pinkki Unikko-tyyny. Jessus, täällähän on Suomi-kamaa!

Kiva-myymälässä on myös vaikka mitä muita pohjoismaalaisia tai skandityylisiä ihanuuksia: esimerkiksi Bloomingville:n suloisia teeastioita, Woodampin puisia designjuttuja ja Fine Little Day -tauluja ja -kuoseja. Joukossa on lisäksi muutamia paikallisia merkkejä, mutta niidenkin tyyli on kuin suoraan Pohjolasta. Tarjolla on myös paljon lapsille tarkoitettuja juttuja ja hurjan monta lahjaideaa. Luulenpa, että joillekin muille Barcelonan seudulla asuville suomalaisille ja pohjoismaalaisille tämä paikka voi olla yhtälainen aarre kuin itselleni. Pohjoismaalainen design ja tyyli ovat myös aika kovaa huutoa paikallisten keskuudessa, joten varmasti moni täkäläinen ihastuu näihin simppeleihin, luonnonläheisiin ja samalla leikitteleviin designeihin.



Kaikki kaikessa paikan nimi ei ollut tällä kertaa mikään sattuma, vaan oikeasti suomen kielen sana "kiva": tästä myös todisteena kaupan seinällä ja puodin nettisivuilla oleva teksti, joka kertoo, mitä moinen nimi oikein meinaa katalaaniksi: bonic, simpàtic, agradable, bufó, amable... vain yksi käännös jäi puuttumaan. Jos vastaavasti barcelonalaista designia myyvä myymälä löytyisi Suomesta, olisi sen nimi varmasti "maco" - sana jota paikalliset toitottavat yhtenään tarkoittaen "oi miten kiva".

Lisäinspistä voi hakea esimerkiksi Kivan Facebookista:
https://www.facebook.com/kivadeko/

Tunnisteet: ,