"Haluatko jälkkäriksi matóa?" Suomalaisena lausahdus huvittaa, tuleehan siitä ensimmäisenä mieleen mullassa myllertävät maan matoset, vaikka katalonialainen viittaakin tällä eräänlaiseen jälkiruokana syötävään tuorejuustoon. Mató (aksentti o:lla, mikä onneksi vähentää mielleyhtymiä kastematoihin!) on valkoista ryynimäistä juustoa, joka muistuttaa kuitenkin ehkä enemmän jonkinlaista raejuuston ja rahkan sekoitusta. Italialainen ricotta-juusto on aika samantyylistä. Mató valmistetaan yleensä lehmän tai vuohen maidosta (vuohen maidosta valmistettu on arvatenkin vahvemman makuista). Tyypillisesti matón kanssa syödään jotain makeaa, joka häivyttää tämän juuston hieman hapanta makua: seuraksi sopii hunaja (mel i mató), mutta toisiaan matóa syödään myös codonyat-palojen kanssa. Codonyat on kvitteni-hedelmästä, päärynän lähisukulaisesta tehtyä kvittenijuustoa, joka muistuttaa mielestäni lähinnä rakeista hedelmähyytelöä. Mató-juusto on peräisin jo keskiajalta ja siten todella perinteikäs katalaaniherkku.
Alkuun en yhtään ymmärtänyt yhtään tätä eteläeurooppalaista tapaa maiskutella juustoja tai juustontapaisia jälkiruokana. Kaikkeen nähtävästi tottuu, sillä toisinaan jopa himoitsen saada lautasellisen matóa ruoan päätteeksi. Maku on itselleni kuitenkin jokseenkin hapan, laitoin miten paljon hunajaa tai kvittenijuustoa tahansa - sellainen, johon kyllästyy nopeasti, joten montaa lusikallista ei tarvitse maiskutella, kun matóhimot on tyynnytetty.
Tunnisteet: ruoka