Jouluherkuista ei ole pulaa Espanjankaan maalla, vaikka suklaat jäävät usein syömättä: tarjolla on polvorón-keksejä, neules-tikkuja ja turrón-nougata.
Polvorones eli "pulverikeksit" ovat hienon hienoa keksimassaa, joka on painettu tiiviiksi ja kiinteäksi keksiksi. Itse en kuitenkaan onnistu syömään tätä murenevaa keksiä sotkematta - aina on puolet pöydästä muruja täynnä! Näitä yksinkertaisia sokerista, jauhoista ja maidosta valmistettuja keksejä on eri makuisia, yleensä erinäisillä mausteilla, kuten kanelilla, maustettuja tai ne voivat sisältää erilaisia pähkinöitä. Yksi yleisimmistä mauista on "mantecado", joka viittaa espanjan sanaan "voi" (manteca), sillä nämä versiot ovat tehty iberian kinkun rasvasta (fakta, jota en välttämättä olisi halunut tietää itsekään!).
Neula on tyypillinen katalonialainen jouluherkku. Neulat ovat vohveliputkiloita, jotka vastaavat jäätelötötteröiden vohvelia - näitä tikkujahan taidetaan laittaa joskus kupista tarjoiltaviin jäätelöannoksiinkin. Tikkuja saa myös suklaalla kuorrutettuina sekä esimerkiksi turronilla täytettyinä. Neuloja syödään tyypillisesti cava-kuohuviinin kanssa ja niitä myös dipataan juomaan.
On muuten mielestäni hassua, että ulkomuotonsa perusteella myöskin suomen sana "neula" voisi sopia nimeksi näille vohvelitikuille hyvin! Katalaanisana neula on kuitenkin latinalaista alkuperää ja tarkoittaa "sumua", joka kuvaa (tämänkin) keksin murenevaa ja haurasta rakennetta. Neulojen valmistamiseen on erityinen tekniikka ja niitä tehdään niiden tekemiseen erikoistuneissa leipomoissa. Olen nähnyt ohuen taikinan käsittelyn, rullalle pyörittämisen ja uunissa paistamisen eräässä leipomossa, ja taitoa se näytti kyllä vaativan!
Turrón (tai katalaaniksi torró) on taikinamainen levy, josta leikataan makupaloja syötäväksi. Tänä päivänä turrónia löytyy mitä mielikuvituksellisimmissa mauissa, mutta tyypillisimpiä ovat varmaan perinteinen hunajaa ja kananmunaa sisältävä versio sekä erilaiset pähkinä- ja mantelitäytteiset turronit. Muita makuja ovat muun muassa paahdettu keltuainen, kookos, makeat kuivatut hedelmät, suklaa ja likööri. Turroneita on kahta eri versiota: taikinan pehmeitä Xixona-turroneita ja kovia Alicante-turroneita. Barcelonan kuuluisin Turron-leipomo on varmasti Port de l'Angelin "Planelles Donat", joka on toiminut vuodesta 1850 asti.Tunnisteet: joulu, ruoka