Camp Nou- stadioni: jalkapallonhuumaa

Näe Barca-peli
Toisinaan Barcelonasta puhuminen on yhtä kuin jalkapallosta puhuminen: FC Barcelona kun on kaupungin vahva symboli, monissa yhteyksissä Barcelona tunnetaan maailmalla juuri siitä ja koko kööri hottiksia futareita on Katalonian ylpeyden aihe. Koko elämä seisahtuu jopa niin elämää täynnä olevassa maassa, Barcan pelatessa kentillä. Baarit ovat tietty tupaten täynnä, joten peli-iltoina kannattaa olla hyvissä ajoin paikkaansa baaritiskiltä varailemassa, jos haluaa matsin nähdä muiden enemmän tai vähemmän fanaatikkojen kanssa.

Erityisesti kun illan Barca-matsi pelataan Barcelonan jalkapallostadionilla, Camp Noulla, ei jalkapallosta piittaamattomaltakaan voi jäädä huomaamatta, että tänään pelataan. Aitoon tunnelmaan päästäkseen tosifani istuu teemaan sopivat kannatushuivit kaulassa ja Barca-pelipaita päällä tietysti Camp Noun katsomossa, huutaa, haukkuu vastustajaa mitä mielikuvituksellisimmalla sanakäänteillä, puristaa hikoilevia käsiään yhteen ja laulaa Barcan kannatuslauluja, sekä yhtyy Messi- huutoihin, jotka kiemurtelevat läpi kisakatsomon aina sopivan tilaisuuden tullen.

Itselleni tarjoitui tilaisuus kyseisen spektaakkelin katseluun kerran ruotsalaisen ystäväni Helenan ja tämän poikaystävän Oscarin seurassa. "Mulla ois ylimääränen lippu illan matsiin. Lähetkö mukaan?" Hassua kyllä, joitakin vuosia sitten olin hädin tuskin katsonut kokonaisen jalkapallomatsin alusta loppuun edes television välityksellä. Ja nyt olin tietenkin aivan täpinöissäni siitä, että pääsen ihan paikan päälle moista pallon perässä juoksua todistamaan!

Totuushan on se, ettei minusta ole tainnut vieläkään tulla sitä "tosifania", jota tuossa alussa kuvailin. Camp Noun, tai varmasti ihan minkä muun stadionin tunnelma tahansa, on vertaansa vailla, kun suuri joukko kannattajia kerääntyy paikalle kuin kyse olisi elämästä ja kuolemasta. Todellisille Barca-intoilijoille, ja käsittääkseni rahapussin nyöreistä löysästi kiinni pitäville, tarjolla on tietenkin jos jonkinmoista Barca klubin-jäsenyyttä: vuosimaksun ansiosta oma vakkaripaikka on ensisijaisesti varattu Camp Noun areenalta näille faniklubilaisille. He voivat lunastaa paikkansa ja lippunsa kuhunkin jännitysnäytelmään normaalilippua halvemmalla (-20%). Jos kuitenkin näitä paikkoja jää lunastamatta, tulevat paikat normaalihintaisina myös tavantalliaisille myyntiin.

Riippuen vastustajasta ja istumapaikasta hinnat vaihtelevat aina 19-298 euron välillä. Viidelläkympillä kuudellakympillä voi saada kuitenkin varmasti ihan kivan futiskokemuksen.
Lippujen hintoja täällä: http://www.fcbarcelona.com/info-tickets/football-ticket-prices
Lippujen osto täältä: http://www.fcbarcelona.com/info-tickets/next-matches-football


Vieraile Camp Nou- stadionilla
Jos matsin näkeminen ei ole niin must-juttu, on stadionilla mahdollista vierailla myös peliaikojen ulkopuolella. Camp Nou- kierros sisältää mm. pääsyn museoon, itse stadionille, selostuskoppeihin, pukuhuoneisiin ja lehdistösaliin. Tähän hurvitteluun päädyin Elli-au pairin kanssa, kun saimme pakkomielteeksi vierailun kyseisessä paikassa: "Eihän me voida palata Suomeen, jos ei olla käyty edes Camp Noulla! Kaikki jalkapallofanit ois ihan, et ette voi olla tosissanne!" No olihan se ihan hieno nähdä, mutta jos tuntisi hieman enemmän vetoa jalkapalloon ja Barcan historiaan olisi 25 eurolla saanut paikasta varmasti enemmän irti. Näytillä olivat tietenkin kaikki hienot pokaalit, nyhjäisiä ja mutaisia pelikenkiä ja -vaatteita eri vuosilta, audiovisuaalista materiaalia sekä esimerkiksi isot kuulokkeet päässä sai fiilistellä, miltä kuulostaa ihan oikean pelin aikana katsomossa.


Sisäänpääsy maksaa 25 euroa (opiskelijakortilla sai ainakin joskus hieman alennusta).
Aukioloajat: maanantaista lauantaihin kello 10:00-17:30, sunnuntaisin ja juhlapyhinä kello 10:00-13:30. (HUOM! Pelipäivinä kello 10:00-13:00)
Miten päästä perille? Helpoin tapa on napata vihreä metro (suunta Zona Universitària) ja hypätä pois asemalla Palau Reial. Jatkamalla c/Martí i Franques suoraan alaspäin löytää perille helposti. 


Fiilistele illan matsi baarissa ja kaduilla
...sillä kaduilla, baareissa ja kotikatsomoissa suurin osa paikallisistakin iltansa viettää. Baari kuin baari, jossa sellainen ihmeellinen hökötys kuin telkkari, on varmasti sopiva paikka pelin katseluun. Tunnelma on taattu, jos paikallaolijoilla näyttäisi olevan jotain rekvisiittaa pelipaidoista huiveihin päällään. Erityinen alue, jossa kannattaa liikustella ulkosalla ennen ja jälkeen pelin, sekä mahdollisesti etsiä pelikatsomoksi joku alueen baareista, on Les Corts, sillä stadioni sijaitsee juurikin tässä barriossa. Vaikka itse ei ymmärtäisi jalkapallosta tuon taivaallista, varoituksen sana: fiilis tarttuu hyvin helposti myös pahaa-aavistamattomaan turistiin!

Tunnisteet: , ,